Søvnproblemer

Den viktige søvnen

Uten mat og drikke duger kroppen ikke lyder ordtaket. Det samme kan sies om søvn. Tap av søvnkvalitet forringer både overskudd, fokus og velvære. Vi fungerer dårligere, kropp og hodet mister overskudd og man går lettere inn i stressmodus. Dette er ugunstig hvis man allerede har lite å gå på, og man faller lett inn i et destruktivt søvnmønster med hyppige oppvåkninger, vanskeligheter for å falle i søvn og tidlig oppvåkning på morgenen. I et lengre tidsperspektiv kan dette tære på livskvaliteten.

Svimmel

Smerte i kroppen

En direkte årsak kan være smerter i kroppen. Mange går altfor lenge med smerter og plager i kroppen, men når det begynner å gå på søvnen løs tar de endelig kontakt. Ryggsmerter, nakkesmerter, isjias – smerter, hodepine, svimmelhet, skuldersmerter, prolaps, knesmerter, brystryggsmerter er noen av de vanlige plagene vi ser i kombinasjon med tap av søvn. Mindre søvn kan redusere overskudd og øke stressresponsen i kroppen. Da blir kroppen fortere betent, man får mer vondt og dermed er den onde sirkelen i gang.

Stress og mangel på søvn

Søvn avler søvn heter det korrekt og det motsatte er også sant. Mye stress forringer søvnen, og mindre søvn gjør man sårbar for mer stress og dermed er sirkelen i gang. Det er mange stressfaktorer i dag – det kan være større stressfaktorer som for eksempel skillsmisse, barn som ikke sover, tap av nære familiemedlemmer, usikkerhet i jobbsituasjon eller økonomiske utfordringer. Dette kan bygge opp stress og spenninger i rygg, nakke og hodet, og skape hodepine, svimmelhet og smerter i kroppen. Mindre dagligdagse stressfaktorer kan for eksempel være høyt skjermforbruk – for eksempel at man sitter med mobiltelefonen eller fjernsynet til langt utpå kvelden. Dette forstyrrer sovehjernen og kan skape enda mer stress og spenninger særlig øvre nakke.

Stress

Kosthold og aktivitet

Hvordan er kostholdet ditt? Om natten og utpå morgenkvisten våkner leveren til livet. Da skal den gjøre husrengjøringen i kroppen. Har leveren din så mye å rydde opp i at du våkner opp tidligere enn du ønsker eller ikke føler deg uthvilt om morgenen. Kosthold er et stort område hvor vi kan komme med tips.

Hvordan er aktivitetsnivået ditt? Bevegelsesapparatet vårt er ikke lagd for å sitte trygt og godt hjemme i godstolen. Vi må komme oss ut i frisk luft, bevege og bruke kroppen. Hvorfor skal kroppen sove hvis den ikke blir brukt?

kosthold

Vi kan hjelpe deg!

Vi Kiropraktorer kan ikke hjelpe deg direkte med søvnen. Vi kan hjelpe ryggsøylen og kroppen å fungere bedre slik at smertene, stresset og spenningene avtar. I Kiropraktikk & Helse bruker vi en Kiropraktormetode som effektivt aktiverer en dypere pust i kroppen/ryggsøylen. Pusten gir en dypere generell avspenning av kroppen som er meget effektivt mot stress. Pusten har stor betydning for søvnkvaliteten og at man våkner mer uthvilt om morgenen. Mange som har vært til oppfølging hos oss rapporterer om økt søvnkvalitet. Søvn er et fundament for god livskvalitet med overskudd, fokus og glede.

Behandling hode nakke

Andre vanlige plager: