Nakke- og skulderplager

Vond nakke?

Nakkesmerter og nakkestivheter er i tillegg til ryggsmerter og ryggstivheter de vanligste plagene pasienter presenterer med hos oss. Det kan være smerter/stivheter helt øverst i nakken, i midten eller smerter i nakkebasen. Ofte brer smertene seg ut i skulderbuene, armene, fram til brystet og/eller opp i hodet. Noen ganger helt fram til øynene/panna. Nakkeplager kan ofte være assosiert med hodepine, svimmelhet, øresus, hjernetåke, kjeveplager, skulderplager eller smerter/nummenhet ut i armene. Hodepiner som migrene, spenningshodepine, klasehodepine er ofte relatert til nakkespenninger og nakkelåsninger. Nakkesmerter kan være veldig invalidiserende og står bak mange netter uten søvn, uføretrygder og sykmeldinger.

Nakken er unik og har viktige funksjoner i form av at den den bærer hodet vårt, omkranser hjernen i de øverste segmentene og at den transporterer viktig beskjeder i form av blodsirkulasjon og nervebeskjeder mellom kroppen og hjernen. 80% av blodsirkulasjonen til hjernen går direkte gjennom en passasje i det det øverste nakkesegmentet vårt kalt atlas. Gjennom denne passasjen går også en viktig nerve kalt Vagus nerven (kranie nerve 10). Denne nerven hjelper kroppen fra muskelspenninger, flykt og kjemp til avspenning, fordøyelse, pust, rolig hjerterytme og tilstedeværelse. Ikke rart vi Kiropraktorer er ekstra opptatt av denne regionen øverst i nakken da spenninger her potensielt kan ha globale konsekvenser på kroppen og nervesystemet som helhet.

Det hviler derfor ett høyt ansvar på nakken vår med å passe på hjernen og vårt nervesystem. I tillegg er nakkeregionen en av de mest mobile delene av kroppen og det øverste nakkesegment Atlas står alene for mesteparten av rotasjonen og sidebøyen i ryggsøylen vår.

Hvorfor får man vond og stiv nakke?

Det er mange faktorer som kan være med å skape spenning eller låsning og potensielt smerter i nakken. Det kan være en tøff fødsel, en bilulykke med whiplash på nakken eller fall på hodet. Hvordan vi holder nakken og bruker nakken i dagliglivet spiller veldig inn. Sitter vi for eksempel mye på telefonen eller på Ipaden med full krumning i ryggen og nakke i spenn. Har vi en stillesittende jobb foran Pcen eller en fysisk krevende jobb som rørlegger eller frisør. Spenning fra ryggen, beina, skuldrene og andre deler av kroppen kan også være med å forsterke spenningen i nakken.


Hva foregår ellers i livet? Kjenner vi ofte på tidsklemma og stress kan det generere mye spenning i nakken særlig i øvre region. Stresset kan også være relatert til frykt fra for eksempel tøffe opplevelser tidligere i livet. Er vi lei og mangler livsgnist – handler hverdagen mye om kontroll og plikt. Dette kan gjerne lage spenning i nakken særlig i midtre og øvre del. Hva med våre relasjoner? Har vi nettopp vært gjennom en skillsmisse eller kjenner på mye frustrasjon mot en dårlig leder på jobben eller en gammel mor. Livet går ikke helt som vi forventer alltid – og det kan sette sine spor i nakken særlig nakkebasen som en nakkekul eller «sinnaknaggen». Det kan virke som kjemisk stress fra hva vi spier for eksempel også spiller inn på spenninger i nakken.

Ser på telefonen med vondt i nakken

Akutt nakkekink

Mange kommer til oss med akutte nakkeplager i form av en nakkekink eller nakkelåsning. Det kan være etter en vridning i dusjen eller at man plukket opp en blyant fra golvet. Dette er utrolig frusterende da smertene er intense og man blir veldig bevegelseshemmet. Man skjønner hvor viktig nakken er! Samtidig er det ulogisk at en vridning alene skal lage en så stor låsning. Ofte er begeret fylt opp fra før med spenninger fra andre belastninger (se avsnitt om hvorfor får jeg vond og stiv nakke). Vridningen i dusjen eller senga var bare den som fik begeret til å renne over og doktor nervesystem sender nakken inn i full lås.
Akutt vond nakke

Skulderplager

Skulderen er et av kroppens mest bevegelige ledd som utfører utallige små og store oppgaver. Dette krever et samspill fra mange nerver, ledd, muskler, leddbånd og bindevev. Derfor vil det også være mange mulige årsaker til dine skulderplager! Noen er enkle, og andre er mer sammensatte. Med kiropraktikk og helse sin tverrfaglige kompetanse har vi god erfaring og gode resultater med å forstå og behandle skulderplager.

Hvorfor får man skulderplager? 

De vanligste årsaker til skulderplager er:

  • – Traume\ skade som for eksempel et fall
  • – Dårlig holdning
  • – Feil arbeidsstilling
  • – For lite aktivitet
  • – Svak støttemuskulatur
  • – Stressplager

Symtomlindring

Mange fokuserer kun på symptomlindring. Dette kan gi kortvarig resultater hvor smertene ofte returnerer på samme sted eller et annet sted i ryggsøylen. Hvis man gjør, tenker, spiser og føler det samme så får man det samme. Over tid så bygger det seg opp mer og mer spenning som kanskje i tillegg tapper oss for energi, fokus og tilstedeværelse. Plagene blir mer kroniske, og i tillegg til vondter har vi også mindre energi, velvære og fokus i hverdagen. Søvnen er kanskje ikke like dyp som før og vi føler oss ikke uthvilt om morgenen.

Vi kan hjelpe deg!

Vi i Kiropraktikk & Helse kjeden fokuserer på å ta tak i symptomene. Samtidig ønsker vi å bryte opp i det assosierende spenningsmønsteret som gjorde at man fikk plagen i utgangspunktet. Ved hjelp av skånsomme og effektive Kiropraktormetoder letter vi på spenningstrykket i ryggsøylen og kroppen som helhet. I tillegg til smertelindring rapporterer mange at de føler seg lettere, rettere i holdningen, mer overskudd, bevegelse og bedre fokus. Mange blir bevisst at nakkesmertene til dels handlet om at man trengte mer letthet og overskudd i møte med hverdagen. Langvarige resultater er gevinsten.

Andre vanlige plager: