Akupunktur

Akupunktur er en flere tusen år gammel kinesisk behandlingsform, som har vært kjent i Europa siden 1600-tallet.

I kinesisk medisin ser man på kroppen som en helhet bestående av en rekke vitale organer og energibaner (meridianer) som binder kroppen sammen. I dette kretsløpet skal energien strømme fritt og harmonisk. Dette er forutsetningen for god helse. Oppstår det en ubalanse i gjennomstrømningen av energi, kan det resultere i smerte eller sykdom.

Akupunktur er en naturlig behandlingsform og har få kjente bivirkninger. Tradisjonell kinesisk medisin brukes både i behandling av langvarige og kortvarige sykdomstilstander, samt i forebyggende behandling.

Hensikten med bruk av nåler og kopping er å få energien til å flyte gjennom kretsløpet igjen. Akupunktur stimulerer kroppens egne helbredelsesprosesser.

Hva kan behandles?
Verdens Helseorganisasjon (WHO) anbefaler akupunkturbehandling for mange tilstander. De vanligste vi ser er: Korsryggsmerter, muskelspenninger og triggerpunkter, hodepine og migrene, tennis albue, langvarig smerte, andre smerter i muskelskjelettsystemet (skulder, nakke, kne, kjeve), svangerskapskvalme og annen kvalme, fødselsforeberedende akupunktur, kvinneplager, bihuleproblemer, fordøyelsesbesvær, stress og søvnproblematikk. Noen bruker akupunktur som avspenning, mens andre erfarer at det kan øke energinivået.

Tynne, sterile engangsnåler av rustfritt stål settes i utvalgte akupunkturpunkter. Når nålene settes kan man oppleve en nummenhet, stråling eller en svak smerte. Nålene kan bli stående urørt eller manipuleres forsiktig med fingrene.

Triggerpunktbehandling- medisinsk nålebehandling
Metoden er et effektivt tilleggsverktøy som benyttes ved muskelspenninger i kombinasjon med andre behandlingsmetoder. I likhet med andre behandlingsmetoder kan ikke nålebehandling gjenoppbygge ødelagt vev, men metoden kan redusere smerte, stivhet, hevelser og forbedre bevegelighet.

Forskning
Flere gode studier som dokumenterer effekt av akupunktur omfatter kronisk smerte, migrene og en rekke andre smertetilstander (bl.a. tennis albue, kneartrose, ryggsmerter), kvalme og oppkast og akupunktur før fødsel.

Annen informasjon om forskning, utdanning og akupunktur finnes på Akupunkturforeningens hjemmeside.