Trening og bevegelse

Trening og bevegelse er essensielle brikker i en sunn livsstil og for en sunn ryggsøyle. Mennesker er skapt for å være i bevegelse. Det kan være utfordrende i dagens stillesittende samfunn. Bilen har tatt over for gåturene. Fjernsynet og sosiale medier er for lengst blitt en del av hverdagen for både stor og små. Vi sitter til jobb, på jobb, fra jobb og vi lander hjemme i sofaen på kveldene. Når det først skal trenes så går det ofte i skippertak. Man melder seg inn på treningssenteret eller skal plutselig løpe maraton om noen måneder. Trening og bevegelse blir et jag i stedet for en naturlig del av hverdagen.

For rygg og nakke kan trening og bevegelse være viktig medisin, men ikke for enhver pris. Mange mener rygg og nakkeplager stammer fra manglende trening, og bare man for trent det opp så blir det bra. Så enkelt er det sjelden. Det er mange elementer som spiller inn på ryggplagene. For eksempel kan det handle like mye om å roe ned stress i hverdagen. På lang sikt er det viktig å finne aktiviteter som kan være gøy og gir deg energi. For noen kan det være en løpetur i skogen, for andre kan det være å bytte ut bilen og begynne å gå litt mer.

Generelt anbefaler vi alle å bevege seg så mye som mulig. Bytt ut heisen med trappa eller bilen med sykkelen. Søk ut i naturen i stedet for treningssenteret.  Kom dere gjerne ut midt på dagen når det er lyst ute. Gå gjerne en liten tur etter behandling for å integrere det nye samspillet i bevegelsesapparatet. Trening er bra, men finn det aktivitetsnivået som gir deg energi i hverdagen. 30 minutter med høy puls kan være nok i en travel hverdag.

Det er mange øvelser som er bra for ryggsøylen og nervesystemet. Vi anbefaler å bruke så frie og funksjonelle øvelser som mulig tilpasset deg. Daglig knebøy med god teknikk kan for eksempel være en kjempefin øvelse for deg i dagens stillesittende samfunn.  Vi kan gi deg tips og lære deg god teknikk.