Ernæring

Vi er hva vi tenker, gjør, føler og ikke minst hva vi spiser. Vår helse, vårt stressnivå og våre smerter i rygg og nakke er veldig sensitiv for maten vi får i oss. I dagens samfunn er valgmulighetene større enn noen gang og det har vært en økende bevisstgjøring rundt kosthold de siste årene. Gamle kostholdsråd er godt ut på dato til fordel for nye. Mer ansvar ligger på forbrukeren i jungelen av råd og muligheter i butikken. Noen sverger til økologisk og lage mat fra bunnen, andre spanderer på seg ekstra helsekost, andre går for ferdigmat.

Det som er helt sikkert er at maten vi får i oss påvirker både overskudd, fokus, helse – ja til og med betennelse/smertetilstanden i kroppen.  Vi har erfaringer med pasienter som har fått en helt ny hverdag med mindre hodepine, nakke-/ryggplager etter små kostholdsendringer.  Mange medisiner og sykmeldinger kunne nok vært erstattet med litt bedre matvarer i hverdagen.

Generelt anbefales det å spise så ekte, naturlig, friskt og rent som mulig. Det vil si mat med minst mulig tilsetningsstoffer – gjerne økologisk. Vi anbefaler å lage mat fra bunnen av så godt det lar seg gjøre i en travel hverdag.

  • Spis mest mulig grønnsaker og litt bær.  Frukt i små mengder er bra.
  • Reduser bruken av brød og unngå raffinerte matvarer som hvetemel. Et alternativ er surdeigsbrød.
  • Bytt ut bordsalt med salt fra naturen som himalayasalt og havsalt.
  • Bytt ut sukker med agavesirup, steviaeller honning.
  • Villfisk og gressbeitende dyrekjøtt anbefales i stedet for oppdrett.
  • Spis mye friske og tørkede urter og krydder. Hvitløk, ingefær, gurkemeie og spirer er kraftig betennelsesdempende mat.
  • Hjernen vår består av 60% fett. Bruk smør, ghee, kokosolje og olivenolje i stedet for plantemargariner og vegetabilske oljer.
  • Kraft er fantastisk for tarmfloraen.
  • Reduser/unngå snus og røyk

Det er ingen oppskrift som passer for alle. Den beste tilbakemeldingen er kroppen vår. Vår oppfølging kan hjelpe deg å utvikle et mer bevisst samspill med kroppen.  Både forskning og våre erfaringer tilsier at bedre samspill med kropp og ryggsøyle kan hjelpe deg å gjøre sunnere valg i hverdagen. Vi ser at mange ofte for mindre lyst på røyk, snus og sukker til fordel for sunnere matvarer. Gevinsten kan være varig mindre smerter i kroppen og mer energi i hverdagen basert på dine valg!  Vi gir individuelt tilpassede kostholdsråd underveis og har egen kostholdsveileder som støtter din oppfølgingsplan.